"Volg ons op onze diverse social kanalen.
Fantastisch om in contact te komen met onze number one fans!"

Testen van de low-mode

Vorig weekend was het weer tijd voor een race training. Met 6 boten aan de start, beloofde het een leuke en interessante training te worden. Wij voeren zaterdag met 5 dames in onze boot, wat natuurlijk weer voor veel gezelligheid en drukte aan boord zorgde.

Tijdens de briefing hebben we voor ons zelf duidelijke doelen opgesteld om zo efficiënt en doelgericht mogelijk te trainen. Waar de focus een maand geleden meer op boot handling lag, konden we nu de focus verplaatsen naar communicatie en het juiste ‘standje’ varen met natuurlijk de juiste trim van de zeilen.

Deze doelen sloten mooi aan bij de training van 2 weken geleden van Wout Kollmann, waar we een hele dag aan het trimmen hebben besteed. Echter was tijdens deze training wind ver te zoeken en was het heel erg mistig. Zaterdag hadden we gelukkig perfecte omstandigheden om het geleerde in praktijk te brengen. Ongeveer 10 knopen wind en geen ijs op de boot!

In het begin was het nog even zoeken naar de juiste stand, ietsjes lager varen dan normaal, maar naarmate de dag vorderde gingen we hard aan de wind en hielden we de rest van het veld goed bij. We hadden een aantal spannende boot op boot situaties in het veld, vooral bij de bovenboei. Een enorm verschil met een maand geleden, waar we geen boot zijn tegen gekomen in het wedstrijd veld.

De hoists van de genaker gingen soepel, maar we verloren toch weer veel aan snelheid op het downwindrak. Iets waar we ons de komende maanden verder op zullen focussen evenals het starten. Met starten hadden we namelijk ook nog wat moeite, aangezien we nog niet echt snel kunnen aanspringen en geparkeerd lagen op de lijn. In de nabespreking hebben we dit met behulp van video beelden nog goed terug kunnen kijken en geanalyseerd, zodat we weten wat we beter kunnen doen!

Communicatie ging in de loop van de dag ook steeds beter. Met allemaal dames aan boord kan het nogal een kippenhok zijn en komen er nogal veel niet-zeil gerelateerde gesprekken voorbij…. Door kort en concreet te communiceren over zeil gerelateerde zaken en andere conversaties uit te stellen tot na de training, werd het steeds rustiger aan boord waardoor er beter gefocust kon worden op het zeilen zelf.

Aan het eind van de dag werden we weer geconfronteerd met een bekend fenomeen, mist. De bovenboei was vanaf de startlijn nauwelijks meer te zien en andere boten verdwenen langzaam in de steeds dichter wordende mist die over het water trok. De laatste wedstrijd was een soort van loterij geworden, aangezien de boeien niet meer zichtbaar waren. Dit resulteerde in nogal gekke situatie, zoals een extreem overvaren bovenboei waardoor we aankwamen onder genaker.

Verder zeilen was niet echt meer zinvol. Eenmaal terug in de haven hebben we een nuttige nabespreking gehad, waarin video beelden uitvoerig werden bekeken en meningen gedeeld werden.
Al met al was het weer een goede en leuke dag om te zeilen! We maken snel stappen en zijn als 4de van de 6 geëindigd, zeker progressie in vergelijking met onze 7de plek van de vorige keer!

Dit was de laatste keer varen in 2016, maar gelukkig varen we 21 januari met 2 boten tijdens een training van Annemieke Bes!

Trackback van jouw site.

Powered by
  • Bergans Logo.svg
  • Bsbp
  • Knzrv
  • Wavemakers

Latest video

Gaaf die Eredivisie!

Sponsor middag Famed