"Volg ons op onze diverse social kanalen.
Fantastisch om in contact te komen met onze number one fans!"
J/70 training Ben Koppelaar Keelboat Academy

Nederland, waterland; van koetjes tot 3 knopen

Zaterdagochtend 8.30. We rijden door een prachtige polder naar Waterland in Monnickendam, als we ons beseffen dat Nederland toch een mooi landje is. Laaghangende mist over de weilanden, koeien die hun neus richting een waterig zonnetje keren en sloten die bijna onzichtbaar zijn door de damp die erboven hangt. Mooi. Maar niet zo best voor ons. Dit mag dan prachtige plaatjes opleveren, het zorgt niet voor wind.

Leren accelereren

Met drie J70 teams zijn we om 9.30 klaar om met een kop koffie de voorbespreking te doen. Ben Koppelaar gaat ons vandaag op sleeptouw nemen. Letterlijk. We varen in de sleep voorbij Hemmeland en wachten op de westenwind kts 6 die voorspeld is. Als het gaat waaien, is het standaard in het gekke slootje bij Waterland meer dan elders rondom het Markermeer. Het smalle tunnetje moet ons vandaag een klein briesje gaan geven om te trainen op sturen met gewicht, als 1 in de boot bewegen en snelheid genereren uit het niks. Een beter moment kan je bijna niet hebben zo zonder een zuchtje.

Zonnebaden in oktober

De spraytops gaan uit en de eerste laagjes fleece liggen ook al op de grond in de kuip. De zon komt door en het wordt heerlijk warm. 29 oktober en zonder jas op het Markermeer. Ok; we wachten op wind maar dit is geen straf! We kijken omhoog en zien langzaam wat wolken bewegen. Bovenin waait het dus al een tikkie. Komt het door? Ben begint met een theoriegedeelte op het water, we liggen boord aan boord en aangezien de plas een spiegel is, kan iedereen elkaar prima horen. Het is alsof de duvel er mee speelt: zodra het whiteboard wordt gepakt en iedereen in luistermodus zit, beginnen onze bootjes te draaien op de wind. Klaar met de theorie! Hoppa, varen!

Bye bye stuurvrouw

Die J70 heeft werkelijk niets nodig om te varen, elk briesje pakt ze op en we kunnen beginnen aan de eerste oefening. 8tjes varen met de opdracht dat er nauwelijks gestuurd mag worden. Even wennen voor stuurvrouw Rikst, maar al snel hebben we door dat 5 afgetrainde vrouwenkontjes die boot ook wel overstag krijgen. We varen inmiddels sneller dan dat het waait! Gelukkig hebben we Rikst ook nog nodig, die heeft haar taak volbracht door helder te communiceren. Ben constateert dat communicatie bij ons geen probleem is, maar dat analyse van situaties beter niet tijdens het varen kan gebeuren. Oftewel: ladies niet te veel lullen. Omdat we niet van de clichés zijn en al verschrikt denken aan gender vooroordelen als ‘kippenhok’, knopen we die feedback goed tussen de oren. Andere learnings? Die houden we natuurlijk voor onszelf. Tenzij je mee komt trainen met de volgende J/Club training bij de Keelboat Academy op 12 november. Dan zijn we met liefde jullie sparringpartner!

 

Powered by
  • Bergans Logo.svg
  • Bsbp
  • Knzrv
  • Wavemakers

Latest video

Gaaf die Eredivisie!

Sponsor middag Famed