"Volg ons op onze diverse social kanalen.
Fantastisch om in contact te komen met onze number one fans!"

Mokumse meisjes: IYCA jaarboek

Ieder jaar brengt de International Yacht Club Amsterdam een jaaroverzicht uit. Uiteraard staat er ook een verslag in van ons Eredivisie Zeilen avontuur. Hieronder het verhaal.

De tekst staat hieronder

IMG_1850IMG_1851Mokumse meisjes gaan nationaal

Bovenaan op de lijst van de Eredivisie. Wekenland stond het er echt: op plek nummer 1, de International Yacht Club Amsterdam. Kortgezegd: Amsterdam. De dames uit Amsterdam. Eerlijk toegegeven, dit was de inschrijvingslijst en niet de uitslagenlijst. En het had er ongetwijfeld mee te maken dat Amsterdam begint met de eerste letter uit het alfabet, maar wij waren trots! Al voordat we begonnen waren.

Jong talent

Meedoen met de eredivisie onder de vlag van de International Yacht Club was voor ons iets dat we elke keer met trots uitspraken als mensen vroegen voor wie wij dames zeilden. Een mooie promotie voor de club, want we mochten vaak uitleggen dat dit een jonge club was met leden die niet alleen dol zijn op zeilen, maar ook jeugd willen stimuleren en wedstrijdzeilen hoog in het vaandel hebben staan. Dat wij hier de vruchten van mochten plukken was voor ons een geweldige plek op het mooiste zeilevenement van Nederland en hopelijk voor de club mooie PR.

Korte wedstrijden voor publiek

De eredivisie zeilen is een bijzonder concept. Verschillende steden hebben zich aangemeld om als locatie te dienen voor korte wedstrijden die dicht langs de kant gezeild worden. Zo kan publiek in tegenstelling tot veel wedstrijden in de IRC/ORC meegenieten van de spanning op het water. Een wedstrijdje duurt niet langer dan 15 tot 20 minuten. Daarna worden de teams gewisseld op het water en wordt er snel doorgestart zodat elk team zo rond de 6 wedstrijden per dag zeilt.

Foutloos varen

De spanning tijdens zo’n wedstrijd kan flink oplopen, omdat de traditionele upwind – downwind baan die je vaart heel klein is. Dat betekent dus veel bootjes, op een klein stukje water met behoorlijk wat hindernissen omdat het gebeuren zich voor de wal afspeelt. Sensatie gegarandeerd. Wanneer win je de eredivisie? Als je foutloos kan varen. Je kan je voorstellen dat op zo’n korte baan elke kleine fout direct wordt afgestraft. Zeil je maar eens terug in een wedstrijd van een kwartier als je spi verkeerd naar beneden is gekomen, of als je een minder goede start hebt. Dan is 2 tiende knoop minder snel varen een minder groot probleem. Natuurlijk geldt bij elke zeilwedstrijd dat je ‘zo snel mogelijk de goede kant op moet zeilen’ en speed en tactiek zijn belangrijk, maar een foutloze boathandling is toch het allerbelangrijkst. Daarnaast moet je ook geen fouten maken in relatie naar andere boten. Op het water vaart een jury mee en die beslissen voor je of je fout zat in een situatie of niet. Uit de drukte en penarie blijven is dus wijs, juryleden zijn immers ook maar mensen en kunnen soms boat to boat situaties niet goed inschatten vanuit de hoek waaruit ze kijken. En ach, soms werkt dit ook wel eens in je voordeel, als je vraagt om een jury uitspraak in een boat to boat situatie waar weinig mis ging, maar waar je wel de ander mee de pan in kan hakken. We zijn misschien wel ladies, maar we zijn niet voor de poes!

1 grote liefde

We kunnen met een goed gevoel terugkijken op de resultaten. De linkerkant van het rijtje (dat is een nette omschrijving van ‘de beste helft’) hebben we net niet gehaald. We hebben best een goed inzicht in de punten die daar een bijdrage aan hebben geleverd. We hebben met een flinke pool dames ingezet om alle wedstrijden en alle dagen in een evenement te kunnen varen. Achteraf gezien hadden we beter met een kleiner team meer uren kunnen maken om de afwisseling onderling kleiner te houden. Voor het jaar 2018 zijn we inmiddels hard aan het trainen en hebben we deze wijziging doorgevoerd. De harde kern bestaat uit acht dames, van student tot moeder en van architect tot dokter. Ze verschillen dag en nacht van elkaar, maar hebben dezelfde grote liefde! We kunnen met positief nieuws eindigen, want voor 2018 hoefden we niet op zoek naar een ultiem dikkerdje als nieuwe teamgenoot. We maakten ons zorgen over het tekort aan gewicht in de railing, maar dit heeft de organisatie voor ons opgelost! Dames only teams mogen met een mannetje meer varen dan de heren. Olee! Dat betekent 0 excuses meer voor 2018. Supporten jullie mee, vanaf de bank via de livetracker of vanaf de kade met een goed glas wijn in de hand? We rekenen op jullie!

Liefs SheSails.

Als je ons liked op Facebook, krijg je foto’s van lachende dames, snelle boten en hopelijk veel zon op je tijdslijn!

Powered by
  • Bergans Logo.svg
  • Bsbp
  • Knzrv
  • Wavemakers

Latest video

Gaaf die Eredivisie!

Sponsor middag Famed