"Volg ons op onze diverse social kanalen.
Fantastisch om in contact te komen met onze number one fans!"
amsterdam kampioen

Geen woorden maar daden

“Een NOS pushbericht ontvangen als She Sails de Eredivisie wint, dat zou mooi zijn”. We zitten in de rail en terwijl we eigenlijk alleen ons mond open trekken om wind, snelheid en hoogte te callen is deze opmerking van Fettje wel een lachje waard.

Hoe tof zou het zijn als het zeilen ooit net zo goed bekeken zou worden als voetbal. Maar ja, als de meest ingewikkelde regel van het voetbal –de buitenspelregel- al niet door de helft van de voetballers zélf wordt begrepen, laat staan door het kijkende publiek dan gaan we er niet vanuit dat we zeilen ooit zo begrijpelijk in beeld krijgen als een potje ballen. Op de dag dat een underdog de bijna-landskampioen van het veld veegt en er geen schaal wordt uitgereikt, zitten wij in de J70 voor de laatste training voordat de enige eredivisie die er toe doet begint. Een wijs Amsterdammer zei ooit: Elk nadeel heb z’n voordeel. En dat had het: het scheelde wel een hoop file op de weg voor Rikst, nieuw Rotterdammer met een huis in het centrum.

1 ding leer je hier wel weer van: voetbal of vaar alsof je niks te verliezen hebt. Verliezen terwijl je het huldigingfeest in je eigen stad kan ruiken, betekent dat de zenuwen de overhand hebben gekregen. Excelsior had niks te verliezen. En balt als een koning. Als je skills en techniek hebt én controle over je eigen zenuwen, kan je gekroond worden als koning. En anders: duurt het soms een weekje langer voordat je alsnog kampioen wordt. Het lijkt een beetje op een boventon heel graag willen halen en daardoor gaan prikken en met verkeerde focus belabberd gaan sturen. Terwijl je normaal meer hoogte uit de boot had gehaald als je het lef had gehad eerst iets af te vallen om uiteindelijk met snelheid weer op te loeven…

Skills: check. Techniek: check. De hele winter doortrainen heeft zijn vruchten afgeworpen. Het team is goed op elkaar ingespeeld, er wordt gevaren zonder fuck-ups en er is rust aan boord. Verschillende teamgenoten zijn op andere posities in te zetten en dat maakt dat iedereen aan boord zo allround geworden is dat we elkaar begrijpen en op het juiste moment goed aanvoelen. En: als je weet dat de ander dezelfde skills heeft als jij, blijf je focussen op je eigen taak en bemoei je je niet met de anders. Het gaat lekker aan boord en bij de eerste trainingsstartjes en rakjes laten we de Braassem en Almere Centraal (de regerend kampioen, red) achter ons. Ging er ook iets om nog niet over naar huis te schrijven? Joah… Het aanspringen kan nog iets beter. Maar: dat zal waarschijnlijk geen gebrek zijn aan skills of techniek, maar het nadeel van onze goddelijke vrouwelijke lijven met iets minder kilo’s dan het gemiddelde team.

Terwijl Ajax keihard juicht in de Arena als ze horen dat in het nabijgelegen stadion Feyenoord op achterstand komt, trekken we hieruit dan de laatste les voordat we fris aan de start verschijnen in Almere: vaar je eigen wedstrijd. International Yacht Club Amsterdam, we gaan met trots die landstitel naar de mooiste stad van Nederland halen, geen woorden maar daden!

Op zaterdag is er een meet&greet, kom je ook? Vanaf 14.00 uur zijn jullie van harte welkom op de Esplanade te Almere. Parkeren bij het ziekenhuis ivm de nationale veiligheidsdag die voor wat opstopping kan zorgen. (De andere dagen en tijden uiteraard ook, maar deze middag zijn er de meeste teamleden aanwezig)

Powered by
  • Bergans Logo.svg
  • Bsbp
  • Knzrv
  • Wavemakers

Latest video

Gaaf die Eredivisie!

Sponsor middag Famed