"Volg ons op onze diverse social kanalen.
Fantastisch om in contact te komen met onze number one fans!"

Lekker 4 rondjes draaien

Titel: “Gaan jullie nu maar lekker 4 rondjes draaien” Quote anoniem (Stuurman Almere, die dingetjes doet met Henri Lloyd dingetjes)

Volwassen zeilers zijn soms net zo vervelend als twaalfjarige zeilers. Sommige vlaggen lokken precies dezelfde reactie uit onder deze twee groepen: de rattestaart. Oke, de gemiddelde volwassene slaat zijn joystick niet meer krom op zijn romp maar her en der hoor je toch duidelijk het woord ‘aflassen’.

Het zijn nog geen kannonades en je krijgt er ook geen vlak water van aan het galmen, maar het is duidelijk. Zeilers houden niet van wachten. Het is of: aftuigen en naar huis. Of zeilen. En meestal wordt het laatste ook altijd als eerste geprobeerd, totdat blijkt dat het echt niet gaat of dat er zoveel prive-windjes, 180* draaiingen zijn of spinnakers invallen en langs de mast bungelen. Als je zelfs de rattestaart niet meer ziet omdat deze volledig in de lengte van het vlaggenmastje hangt is het tijd om de boel op te ruimen. Helaas, geen startjes op zondag.

Op zaterdag was de uitstelperiode zo erg nog niet, er waren een paar goede potten gevaren (althans, door sommige teams, niet door ons maar hierover later meer) en hierna viel de wind weg, waarna de zon al troostend onze teleurgestelde gezichten warm maakte terwijl we een biertje openden. En een tweede. En een derde. De zaterdag afsluiten met een zonnetje op je snuit nadat je bijna twee keer je neus eraf hebt gevaren voelt bijna als onverdiend. Maar Gulpener bracht ons al snel een beter gevoel. Wat gebeurde er? We gingen net als vrijdag, hard, hoog en de goede kant op zonder grote handling issues. Hét recept voor 1tjes. We bleken alleen af en toe te vergeten dat er ook nog andere boten op de baan waren. Detail.

Vooral Almere bleek ons -begrijpelijk- graag op te zoeken. De baantjes in de Eredivisie zijn kort en de teams zijn aan elkaar gewaagd en dat betekent dat je vaak met zijn allen tegelijk bij de bovenboei aankomt. En nu komt er iets dat elke gillende optimist zeiler allang weet; je moet niet over stuurboord bij de ton aankomen in een druk veld. Right. Dat blijkt 25 jaar later toch echt nog steeds zo te zijn. Maar waarom dat even van ons netvlies is verdwenen, bleek ook de wedstrijd daarop weer een raadsel. Conclusie: meerdere vlaggen, veel geschreeuw, rondje draaien en uiteindelijk toch maar sorry zeggen tegen Almere. Ohja, en het losliggende contraschip bij de pin. Die kreeg sorry én een biertje nadat we hem bijna omver hadden gevaren na een te vroege start. We hadden enige flexibiliteit van de RC schipper verwacht, omdat hij niet voor anker lag en hop even weg had kunnen varen. Dat we hem dit wellicht verbaal iets té duidelijk hebben gemaakt, zorgde er bij een volgende start voor dat de beste man alvast zijn beide handen in de lucht had toen wij een lijncheck wilde doen en hij bij voorbaat al smeekte om genade.

Maar te vroeg starten is niet erg. Er was misschien niemand die het tegen ons zei, maar net als in de optimist geldt dat als je nooit te vroeg bent, je ook nooit op tijd bent. Om af te sluiten met optimisme; we gingen vrijdag als de brandweer, de communicatie was goed en we hadden de boot op snelheid. Dat we die 5e man echt hard nodig hadden, bleek wel uit dat ene moment in dit hele weekend onder de 8 knopen dat we de achterstag nog heel even bij hebben moeten zetten. Waar het mannelijk geslacht redelijk louzy in de rail zat, kwamen wij al weer spek te kort. Verder was het ook reuze knus: met 4 vrouwen tegelijk op het minikajuitje naast de mast aan loef zitten om de boot diep op 1 oor te trekken downwind, gaf de dag een hoog knuffelgehalte.

Tsja. Almere. Op elkaar gestapelde betonnen blokkendozen rondom een watertje met hoogspanningsmasten maakt zeilen wel interessant. Exclusion zones, valwinden van vierkante flats en complete luwtes vanwege nieuwe appartementen, maakten dat onze tacticus ook nog wat te doen had. Ohja, en dat Almeerse team natuurlijk, dat hield onze tacticus ook druk. Morgen zitten we om 9.00 uur weer in onze eigen betonnen hutten, en dikke kans dat het op kantoor harder waait dan in Almere. In een oud Amsterdams monumentaal pand vol kieren lijkt het tochtige gat Almere opeens heel dichtbij. Een enge gedachte. Gelukkig ligt er water tussen.

Roermond: zet de vlaai maar klaar, Amsterdam komt logeren! En Almere: gefeliciteerd met jullie overwinning!
X

X

X
De Mokumse meisjes.

Photocredits: Jasper van Staveren

Powered by
  • Bergans Logo.svg
  • Bsbp
  • Knzrv
  • BPD

Latest video

Gaaf die Eredivisie!

Sponsor middag Famed