"Volg ons op onze diverse social kanalen.
Fantastisch om in contact te komen met onze number one fans!"

Fuck. Dikke duck.

Wat denk je dan precies?

Als je over stuurboord op layline ligt, en steeds dichter de boven ton nadert. En je ziet ‘t bootje over bakboord op dezelfde snelheid, ook op layline naar diezelfde boventon varen. Gaat ie voorlangs? Gaan wij voorlangs? Elke seconde kan het anders zijn. De tacticus maakt de rail klaar om onverwachts te tacken en de jibtrimmer weet dat er voor hetzelfde geld een snelle duck aan kan komen. Komt er nog een liftje? Met een extra pufje wind duiken we voorlangs. Het kan allemaal, maar met elke wisselende gedachte kom je vijf meter dichterbij en vaak begint dan ook de stuur hardop te verwoorden wat hij stilletjes al twintig seconden denkt: ducken??

Maar wat denk je dan precies, als je die boot er dan toch gewoon in/tussen/voor knalt? Denk je dan dat de jury die op je kont vaart dit niet ziet? Dat je boot terwijl je draait acuut twee meter korter wordt? Of dat de boot over bakboord zo lief is om even het neusje in de wind te prikken, snelheid te verliezen en te roepen: geeft niet joh, straks een steigerbiertje!?

De vlaggen werden dit winderige weekend plenty getrokken en de kleur was vaker rood dan groen. In ons geval was elke vlag -op 1 na- een strafrondje voor de tegenstander. Ben je daar dan blij mee? Nou nee. In het geval van de Eredivisie niet. Het is echt close racing, vaak genoeg wist je op de finish nog niet welke boot er gewonnen had. Dan is een vlag voor een concurrent geen winst, maar zelf 3 of meer meter verliezen op een rak waardoor je andere concurrenten inlopen.

Maar wat denk je dan? Als je over stuurboord bij de bovenboei aankomt en de tacticus roept: achterlangs, dikke duck? Dan denk je fuck! Je gooit gefrustreerd die jib open en je hoort de kar van de main naar beneden rollen, maar je eigen gedachten overstemmen alle herrie van een duck en een daarop volgende snelle tack. Dit voelt als meters weggooien, dit voelt als plekken weggeven en keihard de verkeerde kant opvaren. Jep. Valsspelen is elke keer weer verleidelijk. Vooral als je in Lelystad langs een walletje vaart dat elke keer voordeel oplevert in lift en druk en je standaard links in het veld brengt.

Je verwacht bijna niet dat een team dat aan de binnenkant ligt richting onder boei aan je buitenzijde eindigt als het binnen de zone nog van plek moet wisselen omdat er voor de zone geen overlap is. Maar hulde voor iedereen die het wel doet. En ja, heus, we weten het: als er geen jury op het water zou zijn dan is iedereen vast een stuk minder fair, inclusief moi myself. Maar dan ben ik wel weer trots op onze tacticus die niet luistert naar die fuck! en die duck gewoon pakt. En dan moet ik even terugdenken aan een ander moment van dit seizoen: die keer op de NSR dat we niet door de gate waren gevaren op weg naar de finish, waar dat achteraf duidelijk wel moest. En dat onze stuurvrouw zei: dan trekken we ons terug. Dit zorgde voor een discussie aan boord. Eerlijkheid voor alles? Fairplay? Of wacht je tot iemand er iets van zegt? Probeer je weg te komen met een steigerbiertje, of vecht je het uit in het protesthok terwijl de rest wel aan het bier zit?

Uhh tsja. Ik zou ons omschrijven als fair. Maar iedereen weet dat ik niet stuur, dus dat ik duidelijk niet de aller-eerlijkste was aan boord op die ene NSR. Iedereen is lief, totdat het om de knikkers gaat. Op kantoor gaat het om euro’s, op het water gaat het om meters en voor een kindje van vier is de snoeppot een leugentje waard. Maar het mooiste van zeilen is toch wel dat wat er ook op het water gebeurt, iedereen uiteindelijk dat biertje samen drinkt. En dan het liefst op de steiger natuurlijk.

Almere Centraal, gefeliciteerd met de winst en dank voor die ene onderboei die jullie ons zo fair gegund hebben. 2 handjes: geen overlap!!

Trackback van jouw site.

Powered by
  • Bergans Logo.svg
  • Bsbp
  • Knzrv
  • BPD

Latest video

Gaaf die Eredivisie!

Sponsor middag Famed