"Volg ons op onze diverse social kanalen.
Fantastisch om in contact te komen met onze number one fans!"

Een dagje ‘We Sail’

En zo krijg je op vrijdagmiddag de vraag of je niet misschien zaterdag kan zeilen met de dames van She Sails: een blessure op het laatste moment betekent dat er maar 3 dames zijn voor de training van Annemieke Bes en binnen het team had verder iedereen al andere verplichtingen.

De voorspelling was prachtig dus het zou zeker geen straf zijn en zo schoof ik zaterdag ochtend aan bij Sanne, Nova en Mirthe. In de voorbespreking liepen we nog even door alle taken, stap voor stap de boeirondingen doorgenomen zodat we niet elkaar in de weg zouden zitten en de trim zo verdeeld dat er extra geoefend kon worden. Het playbook, dat verschillend zal zijn voor de klasse evenementen en eredivisie, zal hierin een grote rol moeten gaan spelen: als buitenstaander wordt het dan nog makkelijker instappen én met wisselende samenstelling voorkom je problemen.

Plan maken, oefenen en uitvoeren

De focus van de training was de start en Annemieke had daarin een duidelijke opbouw: plan maken, oefenen, uitvoeren. Of het nu league zeilen is of straks met een grote OD vloot bij een kampioenschap, aan boord maak je eerst een plan dit is op basis van de voorspelling (gaat de wind draaien gedurende de dag?), hoe de baan ligt (recht? bepaalde kant met betere wind? golfslag/stroom?) en hoe het met de competitie zit (kleine baan, kleine vloot? Dan is controle belangrijker). Dit verfijn je door vooraf wat te oefenen, het kruisrak (gedeeltelijk) te varen en je routines af te werken (gennaker hijsen en strijken bijvoorbeeld). Dan tijd om je te richten op de start: acceleratie oefeningen om time-on-distance te verfijnen voor de condities van dat moment en de ligging van de lijn te controleren.

Focus op resultaat

Met wat feedback van Annemieke na deze oefen starts (zonder start tijd of tegenstanders) begonnen we aan een hele intensieve oefening: 1 minuut starts. Dus het waarschuwingssignaal wordt 1 minuut voor de start gegeven en de start is de waarschuwing voor de volgende start. De druk gaat omhoog en er is eigenlijk geen tijd voor discussie: waar je wilt starten moet besloten worden met nog 45 seconden te gaan en beslissingen komen onder druk te staan want je begint natuurlijk van boven de lijn. De eerdere oefeningen geven dan een goed idee van wanneer en waar je echt weer naar de lijn toe moet, maar ineens zijn er ook veel andere boten om je heen en de tijd om de lijn goed te checken of laylines in te prenten heb je dan ineens niet meer. Het leuke is dat dit aan boord betekende dat er veel minder gesproken werd en iedereen wat dat betreft meer focus had op het resultaat van de start zelf. Met opzet werd de lijn steeds kleiner en werd de voordelige kant steeds gewisseld waardoor we als team snel moesten schakelen.

Zelf ervaren

Het leuke aan deze, en eigenlijke alle oefeningen, was dat er af en toe een pauze was om feedback te ontvangen van Annemieke en daarin eigenlijk altijd alleen handreikingen werden gedaan voor manieren die je anders zou kunnen proberen oftewel Annemieke hielp heel erg in zelf ervaren wat wel en niet werkte binnen het team en in de J/70.

Van 1 minuut starts gingen we vervolgens naar practice racing: twee oefen starts en dan de derde start met een korte race naar de boven boei en finish na de beneden boei ronding. Dit was in 3 minuten pre-starts dus iets meer tijd om dat plan voor de wedstrijd te vormen. Ook hier zorgde het comité voor genoeg uitdaging door continu de lengte en ligging van de start te wijzigen. Als extra uitdaging zaten er enkele wedstrijden in waarin als opdracht zat vóór een bepaald team te finishen. Een uitdagende oefening waarbij af en toe druk gematchracet werd in de pre-start, en soms maar 3 boten tegelijk door de startlijn pasten.

Met een felle race terug naar de haven werd de nabespreking ingeleid, waarbij Annemieke nogmaals voorbeelden gaf van oplossingen voor verschillende situaties. Binnen team “We Sail” heerstte en tevreden gevoel: een prachtige dag op het water en veel geleerd zowel op de individuele posities als het starten. Dank voor de gastvrijheid dames en hoewel ik een fantastisch dag aan boord had hoop ik dit seizoen niet nog vaker nodig te zijn!

Luuk

(Red: de training was zo intensief dat we het moeten doen met een foto van een video. Gelukkig was de start scherper dan deze foto)

Trackback van jouw site.

Powered by
  • Amsterdam Boothuur
  • Henri Lloyd Nederland
  • Snowball
  • Biesterbos Logo
  • Famed
  • Zoetermeers Tandtechnisch Laboratorium
  • Villagepump
  • Dutch Solar Group
  • Bergans Logo.svg
  • IYCA

Latest video

Gaaf die Eredivisie!

Sponsor middag Famed